Mėnesio interviu: Maisto, vietų ir jaukumo patarimai geriausiam piknikui

Kelios aplinkybės šiuo metu skatina dažniau būti lauke nei viešose uždarose erdvėse – tai vasaros šiluma ir mažesnė tikimybė plisti jau visiems puikiai žinomam virusui. O viena iš labiausiai pamėgtų šiltojo sezono pramogų yra, be abejonės, laikas gamtoje ir piknikai. Šįkart taikliausius patarimus įsimintinam laikui ant pledo dalina maisto tinklaraštininkė ir vyno žinovė Urtė Mikelevičiūtė.

Vos kelios smulkmenos gali sukurti šventę iš oro

Keliaujant į gamtą mažiausiai norisi apsikrauti daiktais, tad labai svarbu apgalvoti, ką su savimi pasiimti, nepamirštant daiktų, kurie tikrai pagerins išvyką gryname ore. Patyrusi „piknikautoja“ U. Mikelevičiūtė išskiria kelis svarbiausius atributus kiekvienai iškylai:

„Pakanka gražaus patiesalo, gardaus maisto, mėgstamo gėrimo ir kelių dalykėlių papuošimai – tai – lininės servetėlės, pagalvėlės ir būtinai daugkartinio naudojimo indai – ir dėl tvarumo, ir dėl skanumo“, – pasakoja Urtė bei priduria, kad ji į pikniką mėgsta iškeliauti vis tik su didesne „amunicija“.

Pasak tinklaraštininkės, norint susikurti ypatingą nuotaiką iškylaujant, verta į pikniko krepšelį įsidėti ir staltiesę, ir medžiaginių servetėlių: „Tvari tekstilė iškyloje sukuria jaukumo jausmą ir papuošia progą. Myliu gaminius iš lino“.

Galiausiai Urtė primena iš anksto pasirūpinti ne tik pikniko estetika, bet ir praktiškąja jo dalimi: „Nepamirškite tokių daiktų kaip atidarytuvas“, – ragina Urtė bei pataria išsamiau pagalvoti ir apie pikniko meniu.

Ne viskas, kas skanu, tinka piknikui

Be kompanijos ir gamtos prieglobsčio, labai svarbus įsimintino pikniko palydovas – skanus maistas. Žinoma, gamtoje viskas atrodo skaniau, tačiau ir čia verta pasistengti. Galima kepti produktus ant ugnies, tačiau jei susiruošėte į elegantišką iškylą miesto parke, reikia pasiruošti maisto iš anksto.

„Nors mocarelos salotas galėčiau valgyti nuolat, paruoštos ir transportuojamos jos gali sugesti“, – pastebi U. Mikelevičiūtė. Piknikams ji pataria rinktis įvairias užtepėles su duoniukais, morkytėmis ar agurkais. Taip pat virtos mėsos vyniotinius ir kumpius.

„Desertui gamtoje nesugalvoju nieko geriau nei uogos“, – toliau idėjomis dalinasi Urtė ir priduria: „Taip pat piknikui puikiai tinka prancūziškas tartas su sezoniniais vaisiais, kišas su daržovėmis ir, žinomi, sumuštiniai“. Juos maisto tinklaraštininkė netgi pataria derinti prie gėrimų.

Sumuštiniai ir vynai – dar ir kaip dera

Sumuštiniai jau daugybę metų yra bene populiariausias pikniko „stalo“ pasirinkimas – greitai gaminami, patogūs transportuoti bei jų valgymui nereikia įrankių. Juolab, sumuštinių receptų idėjų šiais laikais yra begalė: nuo klasikinių iki itin gurmaniškų.

Maisto tinklaraštininkė ir vyno žinovė Urtė Mikelevičiūtė vardan didesnio kulinarinio džiaugsmo pataria sumuštinius derinti prie pasirinkto gėrimo, pavyzdžiui, vyno:

„Derinant vyną prie sumuštinio reikia atsižvelgti į visumą – duonos tipas, kuo ji pertepta, koks pagrindinis ingredientas bei kokie sumuštinio priedai“, – pasakoja Urtė.

Prie šparagų, pasak jos, puikiai dera vynas iš Sauvignon Blanc vynuogių, tačiau, kai šparagai atsiduria ant sumuštinio – jau reikia kito vyno. Derinimas yra labai skanus ir įdomus žaidimas“, – pasakoja Urtė.

Prie sumuštinio su tunu ji rekomenduoja rinktis rožinį putojantį vyną: „Puikiai tiks vynai pagaminti iš Pinot Noir vynuogių. Toks vynas puikiai derės ir prie sumuštinio su plėšyta ilgai troškinta ėriena“.

Prie sumuštinių su lašiša ar kita švelniai rūkyta žuvimi ir pomidorais rekomenduojama rinktis aromatingąjį Sauvignon Blanc. O prie sumuštinio su brie sūriu ir obuoliene – putojantį Riesling’ą arba Cavą.

„Sumuštinis su kalakutiena ar vištiena ir majoneziniu padažu puikiai derės su Chardonnay vynuogės vynu“, – priduria maisto tinklaraštininkė.

Vieta, verta pikniko, gali būti ir virš jūsų galvos

Galiausiai, kad susikurtumėte įsimintiną pikniką, nebūtina minti šimtus kilometrų iki jūros ar mėgstamo ežero. Juolab nebūtina laukti kelionės į užsienį, kad paiškylautum „su vaizdu“.

„Esu pikniką organizavusi netgi savo kieme“, – juokiasi U. Mikelevičiūtė ir ragina neatidėlioti galimybės patirti pikniko džiaugsmų dar šią vasarą.

Jaukiai iškylai tiks ir žaliuojančios miesto erdvės, pavyzdžiui, parkas, taip pat miškelis ar smėliuko ruožas prie ežero. „Net ir namo stogas gali tapti įspūdinga pikniko vieta“, – šypsosi tinklaraštininkė.