Patalynės nauda gamtai, odai ir plaukams

Skirti dėmesį tam, ką tepame ant veido ar kokią kosmetiką naudojame, netgi kokios sudėties drabužius perkame, jau yra įprasta ir populiaru. O ar kada nors paklausėte savęs, ką trečdalį gyvenimo glaudžiate prie savo veido miegodami?

 

Natūralūs audiniai padeda geriau pailsėti

 

Oda yra didžiausias kūno organas. Tad svarbu ją saugoti ir puoselėti kasdien. Nuo ryto iki vakaro. Taip pat – ir visą naktį. Svarbi ne tik odos priežiūra, higiena, jauninančios bei skaistinančios priemonės, bet ir tai, kokius patalus renkamės jai į porą.

 

Odos paraudimas, patinimas, bėrimas, niežulys dažnai siejami su prasta mityba, stresu, pigia kosmetika. Tačiau pigi namų tekstilė gali būti dar viena to priežastimi. Alerginis kontaktinis dermatitas gali išsivystyti ir nuo kasdienio sąlyčio su prastos kokybės chalatu, patalyne, rankšluosčiu. Galiausiai, pažeista oda rizikuoja tapti „vartais“ kitiems patogenams įsiskverbti į kūną. O tai jau kėsinasi rimtai išbalansuoti viso organizmo imuninę sistemą. Tad ką rinktis, kad taip nenutiktų?

 

Miegui yra vos keli geriausi pasirinkimai

 

Natūralių audinių asortimentas išties platus: nuo merino vilnos iki viskozės, nuo kašmyro iki odos. Tačiau žvalgantis į patalams skirtą tekstilę, pasirinkimas – kiek siauresnis. Ypač tokios tekstilės, kuri tiktų ir kūdikio lopšiui.

 

Lyg kurorte kūnas ir oda pailsės apsupti šilko, natūralios medvilnės arba lino. Šių audinių patalai yra karališkiausia dovana jūsų miegui. Pirmiausia, dėl to, kad visi trys yra laidūs drėgmei ir leidžia odai kvėpuoti. Tiek linas, tiek medvilnė dar yra ir demisezoniniai pasirinkimai – išlaiko vėsą vasarą ir malonią šilumą žiemos metu.

 

Šie audiniai atbaido pelėsius bei kitus nešvarumus, taip apdovanodami mus (ypatingai linas) dar viena savo vertinga savybe – antibakterine. Lyg to būtų negana, kokybiška ir 100 proc. natūrali medvilnė yra hipoalerginė – ji nekelia alerginių reakcijų ir nedirgina odos.

 

Ar miego tekstilė svarbi ir plaukų priežiūrai?

 

Netgi labai! Vieni audiniai gali alinti plaukus, o kiti – atgaivinti. Taip pat kai kurie audiniai, pavyzdžiui, linas turi antistatinių savybių, todėl galite būti ramūs, kad ryte nepabusite su „antenomis“.

 

Linas sugeria iki 20 proc. drėgmės ir vis dar išlieka sausas. Tad jeigu jums įprasta eiti miegoti bent kiek drėgnais plaukais, tai yra dar vienas svarus privalumas lino naudai. O jeigu dažnai pabundate sušilę ar netgi suprakaitavę – linas neabejotinai turėtų būti jūsų pirmuoju pasirinkimu.

 

Tačiau jeigu plaukai ar oda yra sausesni, verčiau glauskite juos ant satinu apvilktos pagalvės. Tiesa, svarbu pažymėti, kad satinas nėra audinys. Tai – audinio pynimo būdas. Tad rinkdamiesi plačiai giriamą satino patalynę visuomet patikrinkite, ar ji 100 % natūrali.

 

Ir sąžinė miega gerai!

 

Gera miegoti, kai ne tik aplinka yra pritaikyta kokybiškam miegui, bet ir sąžinė švari. Juk rinkdamiesi natūralius audinius, prisidedate prie ekologijos. Beveik visais atvejais medžiagos natūralių audinių gamybai atkeliauja iš atsinaujinančių resursų, o panaudoti jie gali būti dar ir dar kartą perdirbami.

 

Be to, tvarūs pasirinkimai naudingi ne tik gamtai, bet ir smulkiajam vietiniam verslui, ypatingai ūkininkams. Juk natūralūs audiniai gimsta iš žmogaus puoselėjamų gamtos resursų: augalų ir gyvūnų.

 

Galiausiai išmintis, kad taupus moka du kartus, puikiai tinka ir renkantis patalus namams. Juk geresnė kokybė garantuoja ilgaamžiškumą. Be to, tai yra investicija ir į save, ir į aplinką. Taigi šiuo atveju laimi visi.